dinsdag 6 mei 2014

Hommage aan een schrijfster

Een vriendin van me is enkele jaren geleden begonnen met de website https://www.janeausten.nl/ omdat ze graag in contact wilde komen met anderen die de boeken van Jane Austen ook waarderen.
Dat is een groot succes want op die site is van alles te vinden over Jane Austen, haar boeken en brieven.
Er is ook een forum waar 'lotgenoten' elkaar vinden om met elkaar van geachten te wisselen, gegevens uit te wisselen, tips te geven en elkaar kunnen bijstaan als dat nodig is.
Verder worden er verschillende afspraken gemaakt. Dat kan zijn om samen een boek te lezen en aansluitend een gezellige middag erover te praten, maar ook een lezing, een bezoek aan een kasteel of zomaar een dag naar de Efteling.

Op reis door Engeland nam Karin zich voor elke keer iets op te zoeken wat een link heeft met Jane Austen: een woonplaats of een locatie waar een film werd opgenomen. Op zoek naar een reisgids daarvan kon ze niets vinden. Ze heeft toen de stoute schoenen aan getrokken en een plan geschreven om zelf zo'n gids te schrijven.
Dominicus (Gottmer), uitgeverij van reisgidsen gaf volmondig toestemming en zo is ze er ruim anderhalf jaar mee zoet geweest.
  • Eerst ALLES lezen van Jane Austen en noteren welke plaatsen er in voor kwamen. 
  • Toen zoeken via internet of er nog wat is en of dat de moeite waard is om te bezoeken. 
  • Aansluitend is ze wel 3 maanden in Engeland onderweg geweest. Drie locaties per dag bezoeken, en veel taartjes eten vertelde ze. 's Avonds op haar hotelkamertje alles uittikken!
Thuis werd alles uitgewerkt, foto's erbij gezocht (die ze voornamelijk zelf heeft gemaakt) en veel nakijken, controleren, toevoegen, weghalen en nog eens nakijken.

23 April was het zover. De eerste exemplaren werden verstuurd door haarzelf met handtekening. De rest is via de boekhandelaren te koop.
Maar als iemand een boek wil met handtekening kan het nog steeds via haar website want er is ook een webshop. Daar kun je aangeven of je die handtekening wilt hebben.

Afgelopen zaterdag 3 mei is officieel het 1e exemplaar uitgereikt aan Maartje van Weegen. Ook een Jane Austen-fan. Als je Maartje aanklikt is er een stukje over die presentatie te lezen. Het was een heel gezellige middag. Ik was er samen met een heel stel vrienden in historische kleding.

We hebben Karin een paar erg leuke cadeaus gegeven.
  1. Het boek "Emma" waarin we 6 namen hebben laten veranderen. Dat kan leuk worden om te lezen. 
  2. Verder een beeldig medaillon met een gravure van de titel van haar boek: "Het Engeland van Jane Austen" en de datum. 
  3. En tot slot een map vol met persoonlijke A4-tjes. 
Mijn bijdrage was in eerste instantie het gedicht van Bram Vermeulen over De Steen. Dat heb ik met verschillende soorten papier en plaatjes opgeleukt. En ik heb er een persoonlijk verhaaltje bij gedaan. Want haar site was voor mij "De Steen" die ervoor zorgde dat mijn leven anders was dan voordat ik die site bezocht.
Toch wilde ik nog iets van lapjes maken. Nu staan er op de site van de De Stichting Reverence een paar silhouetjes die Liesbeth van B. voor die stichting maakte. Zo ook eentje van Karin. Die heb ik gebruikt om er een klein quiltje van te maken. Niet ingewikkeld, ik had alleen nog die ochtend om het te maken maar ik ben er wel tevreden over. 
De titel die ik het heb gegeven heeft 2 betekenissen. "Hommage aan een schrijfster"! Ik laat hier dus in het midden wie er wordt bedoelt. Karin of Jane Austen of beiden...

Het boek heb ik inmiddels al doorgebladerd en op veel bladzijden al wat gelezen. Het is erg leuk, informatief en een 'must have' voor bezoekers van Zuid Engeland, Jane Austen-fans en mensen die gewoon een prettig boek willen lezen. Het Engeland van Jane Austen.

Op de facebook pagina erover is er van alles te lezen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten