zaterdag 22 juni 2013

Tentoonstelling TOON

Afgelopen winter heb ik 21 lessen gevolgd van de cursus "Werkwinkel" bij TOON. Daarbij hebben we 7 verschillende materialen gebruikt/technieken geleerd. Eigenlijk was het veel meer want elk blok van 3 lessen ging wel over hetzelfde onderwerp, maar er werden uiteenlopende technieken en toepassingen behandeld. Ieder kon dat kiezen wat het besten aanstond! De 1e techniek was: Papier scheppen. Daarbij heb ik o.a. een Leparello gemaakt die nu te zien is in de TOONzaal op de Langedijk in Gorinchem.
De tweede techniek was: Sjabloneren. Dat kende ik al op verschillende manieren, maar we hebben goede tips gekregen om zelf een sjabloon te maken > dus toch weer wat nieuws geleerd. Dit is een proeflapje. Met dit sjabloon heb ik een sjaal gemaakt.
De derde techniek was werken met dun koperplaat. Ik vond het erg leuk en heb er dan ook diverse dingen mee gemaakt. De klapper was wel dit 19e eeuwse korset: Een "Short Stays" dat ik gewoon met de naaimachine heb gestikt!
Batikken was de vierde techniek. Ik vond het geweldig. In eerste instantie was het wel een kliederzooi, maar ik heb thuis nog heel wat lapjes gebatikt. En met procionverf werd het helemaal mooi! Op de tentoonstelling zijn enkele lappen te zien.
Het vijfde was haken. Iets wat zo snel niet gaat. Maar als je dan repen van plastic zakken gebruikt of oude t-shirts schiet het wel op! Ik heb een tas gemaakt om e.e.a. uit te proberen. Verder nog met repen vitrage een soort hoed gemaakt en op een creabeurs geleerd hoe ik  moet "stokhaken". Al met al weer heel leerzaam. Voor de lol en omdat het bijna 30 april was (Inhuldiging van Koning Willem-Alexander) heb ik enkele kroontjes gehaakt.
En ook nog een waxinelichtjeshouder ;) Waarvan ik de punten heb gevilt.
Want de volgende techniek was Vilten. We hebben de basis geleerd. Ik had het nog nooit gedaan en het is erg leuk! We hebben de 1e avond proeflapjes gemaakt, en de volgende keer een sjaal. Ik heb nog e.e.a. half-af liggen, daarmee moet ik nog wat doen!!! Maar deze sjaal is te zien op de tentoonstelling:
Een zijden chiffon sjaal heb ik eerst geverfd, en daarna op een speciale manier stroken rode vilt aan toegevoegd.

De laatste techniek was borduren > Dat is helemaal tijdrovend. Daar heb ik niet al te veel van gemaakt. De werkstukjes zijn allemaal half af ... Misschien dat ik ze mee neem op vakantie. Dat is uitstekend geschikt op "In den vreemde" rustig af te maken!!!

Als alles meezit wordt de cursus volgend jaar weer gegeven in een wat minder opzwepend tempo als wij hadden. We waren proefkonijnen ;) Maar onze groep gaat door >>> Op een andere locatie 4 of 6 x het komende seizoen.
Info over de cursus is te vinden op: http://www.toonjetalent.nl/beeldend/werkwinkel-nieuw!

Aangezien dit blog "CreAusten" heet moet ik natuurlijk ook iets van Jane Austen toevoegen als ik iets creatiefs uitspook m.b.t. Jane Austen. En dat heb ik ook gedaan tijdens de cursus.
Deze lap heb ik zelf geverfd en aansluitend een sjabloon gemaakt van het silhouet  van Jane Austen. Dat heb ik er op gesjabloneerd:Geen opmerkingen:

Een reactie posten