donderdag 28 augustus 2014

Op verzoek "Diner met de Prins" Verslag van 17 augustus 2014

17 augustus had ik een erg leuk evenement: "Diner met de Prins".

Ik knip en plak even enkele gegevens:


Sport en Spel bij Kasteel Middachten

Het ontstaan van het Koninkrijk der Nederlanden in 1813 is op 30 november en 1 december 2013 grootst gevierd en herdacht op de Veluwezoom. Het eindgevecht tussen Franse soldaten enerzijds en geallieerden anderzijds heeft plaatsgevonden tijdens een grote veldslag waaraan 300 re-enactors in historische kleding deelnamen.
Deze zomer zal de geschiedenis van 200 jaar geleden weer even tot leven komen op Kasteel Middachten in De Steeg. Het zal daar 17 augustus 1814 zijn. We bevinden ons dan in een korte tijd van vrede tussen de bevrijding van de Nederlanden van de Franse overheerser en de Waterloo campagne waarin Napoleon definitief zal worden verslagen. Vijf dagen eerder is de prins van Oranje benoemd tot Ridder in de Orde van het Gulden Vlies en de dag daarna heeft hij het opperbevel over de Brits-Hannoveraanse troepen aanvaard. Generaal Majoor van Reede nodigt de Prins van Oranje en zijn staf uit om deze heuglijke feiten te vieren met een ontspannende sport- en spelmiddag. 



Sport- en spelmiddag
Op de schitterende locatie van kasteel Middachten omringen tientallen dames en heren in prachtige Empire-kostuums en officieren in indrukwekkende uniformen de Kroonprins. Generaal Majoor Van Reede zal de Prins van Oranje met zijn gevolg verwelkomen op Middachten. De gasten spelen in de tuin croquet, tennis, pluimbal, bowls of ze maken een boottochtje op de gracht en flaneren over de paden. In het huis vermaken zij zich met tric trac, patience, bridge, dammen en schaken. Ook wordt er gedanst in de grote zaal. Een bijzondere belevenis!

Kasteel Middachten komt voor een dag tot leven
Mis deze unieke inkijk in het leven van de hoogste kringen in 1814 niet! Kasteel Middachten komt voor een dag tot leven. Daarnaast krijg je de unieke kans om samen met de Prins van Orange en dames en heren uit de hoogste kringen een partijtje croquet te spelen, pluimbal of misschien wel een boottochtje in de slotgracht. Prachtig fotogenieke scènes wisselen zich gedurende deze dag snel af. Voel de spanning stijgen naarmate iedereen zich realiseert dat de slag bij Waterloo onafwendbaar is...

De dag werd georganiseerd door: Marieke Soetebier  Niet een dame maar een echtpaar dat e.e.a. wil organiseren op het gebied van re-enactment. De geschiedenis proberen zo realistisch na te beleven.

Het was zeer geslaagd. Gezellig en iedereen had zijn/haar best gedaan er zo mooi mogelijk en waarheidsgetrouw uit te zien. 

Uiteraard mochten er geen fototoestellen en telefoons in onze handen gezien worden maar ik had een mooie zak in mijn jurk gemaakt waarin een klein fototoestelletje paste. Er liep trouwens ook een officiële fotografe. Haar foto's moeten nog komen. Ze heeft er nog maar een paar vrij gegeven.
Hierboven het kasteel met de wachtposten die keurig in de houding gingen staan als je langsliep. Trouwens mijn re-enactnaam was: Hester Jacoba Baronesse van Asperen (Ik had :Jonkvrouw opgegeven maar dat hebben ze aangepast > ook goed. Ik zat met het diner 1 plaats bij de prins vandaan!)


Hierboven enkele opnames vanuit het kasteel. De prins loopt er met zijn adjudant en enkele anderen.
Enkele dames hebben het spelletje Tric Trac gespeeld.
Nog even poseren voordat we ons gaan verkleden voor het diner. Dit waren allemaal dagjurken. In het Engels klinkt het deftiger: Daydresses!
Va het diner heb ik alleen maar deze foto gemaakt van een rozentaart. Op de roosjes zat eetbaar goud!!!

Natuurlijk heb ik nog wel een paar foto's die anderen hebben gemaakt.
Hier komt de Prins aan. Jammer van de steigers op de achtergrond.
Een gedeelte van het gezelschap deed mee met de buitenspelletjes toen het droog was.
De Prins en de generaal spelen een kaartspelletje.
Ik heb meegedaan met een rondje dansen die middag.
Dit is dus de Prins. Hij wordt door tv-gelderland geïnterviewd.
Een uiterst charmante jongeman!

De eetzaal.
Welkom door de hedendaagse graaf en burgemeester.

Op de bovenste  foto staat iedereen te wachten op de prins. Iedereen in avondkleding. Ik sta in het midden in een groene jurk.
We gaan aan tafel. Nog enkele plaatjes van de pers en toen waren we onder elkaar. Ik sta hier net niet op de foto!

Ik had er nog wat bijgeschreven en een -paar foto's geplaatst maar degene die de foto's had gemaakt heeft er bezwaar tegen dat die twee foto's op mijn blog stonden dus heb ik ze maar weggehaald. Het is jammer want zij was de enige die daar verder foto's heeft gemaakt die dus niet door anderen kunnen worden gezien. Volgende keer ga ik gewoon meer foto's maken!

woensdag 27 augustus 2014

Volgende fase van een Round Robin

In één van de vorige berichten schrijf ik over een Round Robin. Klik als je dat nog eens wilt lezen

Afgelopen maand kreeg ik er eentje waaraan ik als 3e iets mocht doen.
Degene die het blok opstuurde ( de eerste en eigenaar van de toekomstige quilt ) had een applicatie van een vogel waar ze plannen mee had die er maar niet van kwamen. Een mooie reden om ons ermee te laten stoeien. Hier is dat blok:
De tweede die er iets aan mocht toevoegen heeft een poosje nagedacht en uiteindelijk is het dit geworden: Als eerste heeft ze er een attac window van gemaakt zodat het lijkt alsof de vogel voor het raam zit. Daarna heeft ze er een rand aan toegevoegd met het patchwork patroon dat Flying Geese heet (Vliegende ganzen dus!). En voor de aardigheid is er onder de organza een echte ganzenveer aan toegevoegd.
Tja ... en toen was de beurt aan mij. Ook hier heeft de lap een poosje liggen wachten op inspiratie en dit is het geworden: Ik heb 2 blauwe zelf geverfde lappen versneden en weer aan elkaar gestikt op de manier zoals Rocky Tims heeft uitgevogeld. Maar wel op mijn manier dan ;) Die kleuren moeten de verschillen de kleuren van de lucht voorstellen. De lucht is de plek waar vogels nogal eens rondvliegen uiteindelijk. Op de hoek heb ik een zon gestikt. Want vogels oriënteren zich door te letten op de hemellichamen. Ik was er wel tevreden over.
Jullie zien dit al eerste. Ik heb de lap vanmiddag op de post gedaan, hopelijk komt het morgen aan dan kan ik de foto ook plaatsen op de fibermailsite.

Update:
Aan deze Round Robin is inmiddels een volgende rand toegevoegd:
Christel zegt erover: "de aarde, bedekt met bladeren toe te voegen. gemaakt van een wit laken, geverfd met textielverf in bruin met brons. Daarna gesjabloneerd met groenmix met gouden accenten".
Ik ben eigenlijk best benieuwd hoe dat er in het echt uit ziet.


dinsdag 26 augustus 2014

P p p p p pareltjes

Ooit Pipo de clown gezien? Daar waren Snuf en Snuitje bij, ze waren boef/rover o.i.d. en ze waren gek op pareltjes. Eentje van die twee stotterde en had het dus over p p p p pareltjes :)

Afgelopen dagen ben ik druk geweest met pareltjes. We hadden een hele bak vol.

De bak is nu grotendeels leeg.
Dit hebben we er van gemaakt.
Meer dan 150 armbandjes. Echte parels die soms afgewisseld worden door echte edelstenen. Ze zijn bedoeld voor de Braderie op 6 september in Dubbeldam/Dordrecht. Ze zijn te koop bij de kraam van Pauline Hoekman of anders in haar winkel aan het Damplein. edelsmid Pauline Hoekman

Het was een hele klus, maar wel erg leuk dat ik zo mijn steentje kon bijdragen. En ook gezellig om samen 'kraaltjes te rijgen'. 





zaterdag 16 augustus 2014

Bookpage 2

Er is een maand voorbij dus tijd voor de tweede bookpage.

Deze heb ik gemaakt voor Liesbeth: Zelf geverfde stof, bedekt met organza die weer bewerkt is met de heatgun. Een bloemetje erop als toetje. Ze wilde graag een vrolijke quiltje dat is m.i. wel gelukt.

En deze kreeg ik van Trees. Zo leuk met zelfs takjes en echte steentjes erop gelijmd.

vrijdag 15 augustus 2014

ATC boekje

Met de fibermail groep waar ik lid van ben ruilen we af en toe e.e.a.

Zo is afgelopen maand het plan geopperd om elkaar een ATC-boekje te sturen.
Een ATC-kaart is een Artist Trading Card, een soort visitekaartje dat op een leuke manier is versierd. Sommige mensen maken en sparen ze.
Een boekje is een uitgebreide versie ervan.






Dit is het boekje dat ik heb gekregen. Gebruikt is o.a. zelf geschept papier en stempels, zeefdruk en een leuke spreuk.

Uiteraard heb ik zelf ook een boekje gemaakt. Ik heb een quilt versneden ervoor en ook zelfgeschept papier gebruikt. Gedeeltelijk heb ik het met koffie bewerkt om oud te laten lijken. Verder zitten er poësieplaatjes, kant, stukjes kantpapier in.
Ik heb er gelijk 2 gemaakt. Eentje om te versturen en eentje om zelf te houden.



Ze lijken op elkaar maar zijn toch uniek. Het was leuk om te maken.

woensdag 6 augustus 2014

Eindelijk af

Tijdens de winterspelen van 2014 was ik samen met veel andere Nederlander heel blij met alle winst voor onze schaatsers. Acht gouden medailles, GEWELDIG!

Een vriendin van me maakte op facebook heel leuke collages ervan! Ik hoop dat ze het goed vind dat ik de laatste variant hier plaats. 



Wat ik ook mooi vond waren de pakken waarin de vrijwilligers rondliepen.

Op internet vond ik de volgende gegevens daarover: 
"Ieder land heeft zijn eigen tradities, liederen en ambachten. Zo ook Rusland. Om warmte en gastvrijheid te benadrukken koos men voor de Olympische Spelen iets vertrouwds: de lappendeken. In deze deken zijn begrippen terug te vinden als: moederland, creativiteit, vrede, de Olympische gedachte, adel, vrienden, eer, dromen, geheugen, geluk, betrouwbaarheid, vrijheid, schoonheid, warmte en gastvrijheid. Elk lapje dat verwerkt is in de lappendeken is doordrenkt met de geschiedenis van de traditionele ambachten uit 89 regio’s van Rusland."


Zo zie je onder andere:
1 Vologda kant
2 Bloemen van Pavli Posad Sjaals
3 Yakutsk patronen
4 Kuban patronen
5 Uftyuzhskaya schilderwerk


Er zat dus een erg mooie gedachte achter.

Door die kleuren en patronen werd ik uitgedaagd om ermee aan het werk te gaan en ik ben tussen mijn rest lapjes gaan snuffelen. Er was genoeg. 

Ik heb er een heel stel gevonden en gebruikt voor de volgende quilt.

De mooie Russische patroontjes had ik niet maar wel een suggestie ervan.
De grote ronde cirkel is een glas-in-lood achtige afbeelding van de medaille. 
Van linksboven naar rechtsonder is een slingerlijn afgebeeld met koord. Dat is de afdaling van Nicolien Sauerbreij. 
Rechtsboven zijn 2 ovalen te zien. Dat zijn de rondjes die onze schaatsers moesten afleggen: de binnen en buitenbaan. 
Langs de rand 8 kleine Nederlandse vlaggetjes, voor de 8 gouden medailles. 

Als ik voor alle zilveren en bronzen medailles ook iets had moeten aanbrengen was het te bond geworden.

In eerste instantie was ik van plan geweest een rand te maken van alleen de Nederlandse vlag want dan krijg je vanzelf naast rood-wit-blauw ook wit-blauw-rood en dat is de Russische vlag. Omdat ze er zo'n mooi feestelijk geheel van hebben gemaakt. Ere wie ere toekomt dacht ik. 
Maar de winterspelen waren voorbij, de quilt nog lang niet klaar. En wat gebeurde er toen ... toestanden op De Krim dat aansluitend werd geannexeerd door Rusland. Er zijn nog steeds toestanden. Daarom heb ik er een zwarte rand om gemaakt waar onze eigen vlaggen goed op uitkomen. Ik gun de Russische president geen eer op mijn quilt. Het is nu een totaal eerbetoon geworden aan onze Nederlandse sporters.

De naam van de quilt is dus geworden: "Donkere wolken boven Sochi."  

Afgelopen maandag tijdens de "Zomertoer" is hij voor het eerst te bewonderen geweest.